Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Heyetinde kabul edilerek maddeleşti.
Teklifin birinci unsuru üzerinde, AK Parti ve MHP’nin ortak önergesi kabul edildi. Buna nazaran, patronun toplumsal güvenlik dayanak priminden yararlanması için emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrar işe başlatılması için öngörülen 10 günlük müddet 30 güne çıkarıldı.
VEDAT ALİM’DEN AÇIKLAMA
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘Uzun müddettir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. İşçilerimize güzel olsun!’ tabirlerini kullandı.
TEKLİF 4 UNSURDAN OLUŞUYOR
Genel Konseyde kabul edilen teklif, 4 unsurdan oluşuyor.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu’na eklenen süreksiz unsurla, ilgili kanunlara nazaran, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık yahut emekli aylığı bağlanacak olanlar, kelam konusu kararlarda yaş dışındaki başka koşulları taşımaları halinde yaşlılık yahut emekli aylığından yararlanacak.
Bu karar temel alınarak geriye dönük rastgele bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
İlk sefer yaşlılık yahut emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık yahut emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel kesim iş yerinde toplumsal güvenlik takviye primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, toplumsal güvenlik dayanak primi patron payının 5 puanlık kısmına isabet eden fiyat Hazinece karşılanacak.
Sosyal güvenlik dayanak primi patron payı indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında takıma alınan personeller, vilayet özel yönetimleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli yönetim birliklerinde, birlikte yahut başka ayrı sermayesinin yarısından fazlası vilayet özel yönetimleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ilişkin şirketlerde emekçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık yahut malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları yahut şirketlerce iş mukavelelerinin feshedilmesini mecburî tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.
Teklifin kabul edilmesinin akabinde, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi, saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: Haber7