Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG, bir yandan Şam idaresiyle oyalayıcı bir diplomasi yürütürken, başka yandan kapsamlı bir çatışmaya hazırlık yapıyor.
Örgüte yakın kaynakların aktardığına nazaran; Deir el Sıkıntı, Rakka, Tabka, Ayn İsa, Menbiç, Halsa, Deir Hafir, Ayn el Arap, Rasulayn ve Tel Abyad cephelerine büyük ölçüde terörist, silah ve mühimmat sevkiyatı yapılıyor. Örgüt, alandaki tüm komuta takımını değiştirirken, İran’dan gelen dayanağın son periyotta dikkat alımlı formda arttığı bildiriliyor.
OYALAMA TAKTİĞİ
YPG/SDG içindeki kaynaklar, kelamda Rojava Özerk Yönetimi’nin ortak bir strateji çerçevesinde Suriye, Türkiye ve Irak idarelerini oyalama emeli güttüğünü belirtiyor. Son üç ayda ABD’nin askeri yardımları en düşük düzeylere gerilerken, İran’ın takviyesi önemli oranda artmış durumda. İran idaresi ve istihbaratı, daha evvel Suriye’de bulunan lakin 8 Aralık ihtilalinden sonra ülkeden ayrılan İran dayanaklı 9 bin Şii milisi tekrar PKK’nın denetimindeki bölgelere sevk etti. Bununla birlikte, 10 binin üzerinde Dürzi ve Nusayri kökenli rejim ögesi da sivil kisvesiyle Haseke’ye geçerek PKK/YPG’ye katıldı. İran, Irak, Lübnan, Lazkiye-Tartus ve öbür bölgelerden gelen desteklerle birlikte örgütün toplam gücü 50 bini geçti. “Bozan R.” kod isimli PKK’lı terörist, örgütün müzakere ve birlik iletileriyle esasen ağustos ayında planladığı büyük çatışmayı gizlemeye çalıştığını ve Rojava’nın dört modüllü Kürdistan planının başşehri olarak konumlandırıldığını söz etti. Ayrıyeten, örgütün elindeki silah ve militanların Şam’a teslim edilmeyeceğini de belirtti.
YENİDEN YAPILANMA
Sahadan alınan bilgilere nazaran YPG, Dürzi, Nusayri, Ezidi, Süryani, Mürşidi ve İsmaili üzere çeşitli etnik ve dini kümeleri bünyesine katarak Şam’a alternatif bir merkez olmayı hedefliyor. Bu kümelerden oluşan silahlı tugaylar kurulurken, örgütün askeri yapısı da büsbütün değiştiriliyor. Kısa müddetli eğitimlerle hazırlanan milisler temas çizgilerine yerleştirilirken, alandaki tüm komutanlıklara Kandil’den gönderilen deneyimli teröristler atandı. Bilhassa Malikiye ve etrafında yeni kamplar kurulmuş durumda ve tüm iştirakçilere 300 dolar maaş veriliyor.
ARAPLARA GÜVENSİZLİK
Karakozak-Tişrin çizgisine özel kıymet atfeden örgüt, bu bölgenin sorumluluğunu 1994’ten beri PKK içinde yer alan Cemil Habad’a verdi. “Bozan R.” kod isimli teröristin açıklamalarına nazaran, yeni yapılanmada Dürzi ve Nusayrilere daha fazla değer verilirken, SDG içindeki Arap ögeler inançsız bulunuyor. Tekrar de, kelamda özerk idare planı çerçevesinde Araplarla alakayı koparmamaya çalıştıkları tabir ediliyor. Mansura çizgisi ise örgütün yeni taarruz merkezi olarak kullanılmakta; bu nedenle en ağır tahkimat da burada gerçekleşiyor.
SALDIRI HAZIRLIĞI
SDG içerisinde üst seviye pozisyonda bulunan İbrahim Abdullah, örgütün tüm hazırlıklarının savunma değil, direkt taarruz emelli olduğunu lisana getirdi.
Kaynak: Haber7