Deniz Kuvvetleri Kumandanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun Warships mecmuasına verdiği röportajda nükleer denizaltı maksadından bahsetmesi sonrası bu projenin ismi de aşikâr oldu.
İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlenen Deniz Sistemleri Semineri’nde (DSS) ulusal nükleer denizaltı projesine ait yapılan sunumda bu platformun ‘NÜKDEN’ olarak isimlendirildiği görüldü.
Savunma sanayiine ait gelişmeleri okuyucularına İngilizce olarak duyuran Türkiye merkezli TurDef, bu yıl 12.’si düzenlenen Deniz Sistemleri Semineri’nden çarpıcı bir bilgiyi duyurdu.
Seminere katılan denizaltı filo kumandanı Tümamiral Timur Yılmaz, nükleer güçle çalışan denizaltı programının ‘Nükleer Tahrikli Denizaltı’ tabirinin kısaltması olan ‘NÜKDEN’ olacağı bilgisini doğruladı.
Tümamiral Yılmaz, seminerde yer verilen sunuya şu notu düştü:
“Ülkemizin güvenliği, caydırıcılığı, yetki ve ilgi alanları ile bu alanlarda icra edilmesi gereken faaliyetler, ulusal uçak gemimizin bulunacağı vazife kümelerine verilmesi gereken dayanak dikkate alındığında nükleer denizaltıya sahip olmak bir zorunluluktur.
Tüm nükleer denizaltı teknolojilerine ve geleceğin güç nakil sistemlerine yönelik kurumsal farkındalığımızı yüksek tutmak amacıyla çalışmalara devam edilmekte, planlamalar yapılmaktadır.
MİLDEN sonrası, kısa vadede NÜKDEN projemizin hayata geçirilmesi gayesiyle, bugünden itibaren hususa ilgiyi tüm ulusal güç unsurlarımızla birlikte odaklanılmasının değer arz ettiği kıymetlendirilmektedir.”
KÜRESEL TESİRE SAHİP ORTA ÖLÇEKLİ BİR GÜÇ…
Nükleer tahrik sistemli ulusal denizaltıları işletme gayesi, Türk donanma envanterinde stratejik bir sıçramayı temsil ediyor. Menzil sınırlaması olmaksızın daima olarak suyun altında kalabilen nükleer denizaltılar, Tümamiral Timur Yılmaz’a nazaran ulusal uçak gemisi MUGEM ve ona bağlı misyon kümesinin uzak denizlerde suyun altından korunabilmesi için kritik misyon üstlenecek.
Deniz Kuvvetleri Kumandanı Tatlıoğlu, geçtiğimiz ay verdiği röportajda nükleer denizaltıdan şöyle bahsetmişti:
“Tasarım ve inşa süreci büsbütün kendi denetimimizde olan, dışa bağımlılıktan uzak, tüm operasyonel gereksinimlerimizi karşılayan bir denizaltı inşa etmek 139 yıldır ulusal isteğimizdir.
MİLDEN projesinden beklentimiz, denizaltı bağımlılığını en aza indirmek ve yerli-millî sistemleri geliştirmektir. Yaklaşık 50 yıldır denizaltı inşa eden Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda bu faaliyet kesintisiz olarak devam edecek.
Bu nedenle, REİS sınıfı denizaltılardan sonra gelecek jenerasyonlar için denizaltı üssümüzü koruyor, geliştiriyoruz.
Bununla birlikte, uzun vadeli denizaltı caydırıcılık kabiliyetimiz ve global tesire sahip orta ölçekli bir güç olma vizyonumuz için gerekli olan NÜKLEER GÜÇLÜ DENİZALTILARIN İNŞASINA yanlışsız kıymetli bir adım atacağız.
Operasyonel düzeye gelmesinin akabinde MİLDEN’i ulusal çıkarlara dayalı olarak dost ve müttefik ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz.”
Kaynak: Haber7